dissabte, 24 d’agost del 2013

UN TALLER DE LECTURA:

QUÈ SENTO QUAN UN LLIBRE EM CAPTIVA?COMPARTIM EXPERIÈNCIES LECTORES


Tots sabem que hi ha alumnes que no els agrada llegir i no sabem com fer-ho perquè se'ls desperti aquella curiositat necessària per agafar un llibre i no tenir ganes d'obrir la televisió, l'ordinador, d'anar a jugar fora el carrer... 

Als meus alumnes sempre els deia que a la classe hi vivia la senyora Paciència, una dona que amagada darrere els nostres prestatges ens observava i fluixet a l'orella, ens anava dient que les feines a poc a poc i sense pressa sempre tenen bons resultats. Jo sempre la tenia a la meva butxaca: els docents en necessitem molta!

Tots els nens i nenes tenen integrada la importància de llegir, els adults els hi repetim constantment!!! Però poques vegades els parlem de les sensacions que ens desperten els llibres o de les emocions que sentim.

Us proposa un taller de lectura. Cada nen/a cal que porti de casa un llibre que hagi llegit i que li hagi agradat. La mestra també en porta un.

Com sempre, per saber si una cosa funciona o no s'ha de provar i recordeu que la segona vegada o la tercera, si tenim la senyora Paciència ben a prop,  els resultats arriben. 

I sobretot mestres: PASSIÓ!




La mestra compartint la lectura amb una alumna!





dimecres, 21 d’agost del 2013

LA RÀDIO, UNA BONA EINA PER A MILLORAR LA LECTURA EN VEU ALTA I L'EXPRESSIÓ ESCRITA DELS NOSTRES ALUMNES!



Fa tres cursos a l'escola la Draga les mestres de  primer Cicle Inicial vam iniciar un projecte de Ràdio. Teníem la sort de disposar de l'aparell i moltes ganes de tirar-ho endavant. Així va néixer un projecte que de mica en mica s'ha integrat dins la dinámica del centre. Tot el professorat va fer un curs de formació de zona per saber-lo utilitzar.

 Vull agrair enormament l'ajuda que vaig tenir per part d'en Joan Vila, en "Nani" i també de l'Albert Massip qui ens va fer la falca de "Ràdio la Draga".

Si no disposeu de cap aparell no passa absolutament res, us podeu descarregar gratuïtament el programa "Audacity", és un editor i enregistrador molt fàcil d'utilitzar i us permetrà treballar la lectura en veu alta, l'expressió escrita i oral d'una manera motivadora i funcional.


http://www.xtec.cat/~fbusquet/programes/audacity.htm

Us deixo amb la lectura d'un text escrit per un grup d'alumnes de sisè de l'escola la Draga!



L'ESCOLA ÉS TOTHOM, TOTHOM ÉS L'ESCOLA




Aquest any ho hem provat a l'escola Baldiri Reixac amb els nens i nenes de sisè ha estat una experiència boníssima que repetirem el curs vinent.  Vam iniciar el projecte per sant Jordi elaborant per grups llegendes diferents. L'objectiu era anar-les a enregistrar a ràdio Banyoles i el dia de Sant Jordi les emetrien! Va ser una experiència que tots ells i nosaltres recordarem! Tots van llegir en veu alta davant d'un micròfon i ho van fer tan bé!

Quan els continguts prenen sentit els alumnes sempre responen i els resultats són immillorables!!!


Enregistrament de les llegendes de Sant Jordi a ràdio Banyoles!
Podeu escoltar les llegendes si entreu en aquest link:

diumenge, 18 d’agost del 2013

DISFRESSEM LLETRES?


El curs 2008-09 quan jo era tutora de segon a l'escola la Draga, vam iniciar un projecte que ens ha donat moltes satisfaccions professionals i personals. Durant aquests anys les tutores i l'escola l'han sabut millorar i fer créixer!

En un principi aquest va ser possible gràcies a les tutores de P-5 l'Ingrid Roura i la Marta Roura que van creure fermament en el seu potencial   i la professora de la Universitat de Girona Mariona Masgrau amb qui treballo en equip fent recerca i que en aquell moment estava acabant la seva tesis doctoral sobre poesia visual "Aprenent a llegir davant les línies".

"Disfressant lletres", és una experiència d'aprenentatge cooperatiu i col.laboratiu intercicle on els alumnes de segon de Cicle Inicial es converteixen en tutors/es dels nens/es de P-5 i els inicien en el traç de la lletra lligada d'una manera  lúdica i creativa. Aquest deixa de ser un procés mecànic i es converteix en una oportunitat per desenvolupar les competències bàsiques , sobretot les lingüístiques i les artístiques. 

El reconeixement de la tasca ens va arribar l'any 2011 amb el 1r premi en el IV Concurs d'Experiències Educatives de la revista Pulso de la Universitat Cardenal Cisneros. 

Podeu consultar i descarregar l'article en pdf.





El goig de treballar conjuntament!

Els nens i nenes de P-5 tenen un llibre on hi enganxen el conte i on disfressen les lletres amb l'ajuda dels seus tutors/es de segon de Cicle Inicial.


Les lletres són creatives.






 

dimecres, 14 d’agost del 2013



I SI POSEM PREU A LES PARAULES?


La majoria dels nens i nenes acaben Cicle Inicial havent après a llegir, no només a descodificar, sinó a iniciar-se en l'apassionant món de la comprensió dels textos, del significat que vehicula cada paraula i que ens permet enllaçar amb les nostres experiències. 
En aquesta edat arriben amb un sac ple de contes, una de les tipologies textuals més treballades en aquest Cicle. Comencen Cicle Mitjà, una etapa on tindran exàmens i on llegir per estudiar suposarà retenir més del 80 % de la informació. Què és allò realment important i què és secundari? En un conte no cal recordar-ho tot: els personatges, el context... poca cosa més,  i així som capaços d'entendre'l, però a l'hora de llegir per estudiar cal activar altres estratègies, no és el mateix!
A les famílies no els pertoca ensenyar a estudiar, aquesta és una tasca educativa que cal que els docents modelem, explicitem com s'ha de fer i quines estratègies podem fer servir.
Amb els nens i nenes de 3r de Cicle Mitjà aquest any vam fer una activitat que els va agradar molt: Posar preu a les paraules, reflexionar sobre el valor que tenen dins la frase.

Un conte ple de màgia que es va convertir en el  fil conductor de tota l'activitat va ser:

"La gran fàbrica de les paraules" de l'autora Agnès de Lestrade i la il.lustradora Valeria Docampo, un tresor per poder treballar la competència metalingüística. Us el recomano.

La directora de la biblioteca de Cambrils, Rosa Maria Fusté  també recomana el conte LA GRAN FÀBRICA DE LES PARAULES 

També podeu elaborar el vostre "Caçaparaules". 




El passadís de l'escola de Can Puig va quedar ple de Caçaparaules.



La "A" va voler caçar la paraula petó.

Aquí teniu la fitxa:

https://www.dropbox.com/s/jqjbwhnsyb9fu6m/Posar%20preu.doc










dilluns, 12 d’agost del 2013


LA GRAN FÀBRICA DE LES PARAULES


El curs 2011-12 a l'escola de Can Puig vam portar a terme ,dins l'Impuls a la lectura, el projecte "La Gran Fàbrica de les Paraules" amb els nens i nenes de primer de Cicle Inicial.
 Us imagineu que poguéssim crear màquines amb diferents propòsits que ens permetessin jugar, experimentar de manera creativa i ser capaços d'aprendre??? Doncs això és possible!!!

Us convido a llegir el monogràfic de la revista "Perspectiva Escolar", en aquesta hi trobareu explicat el projecte. També podreu llegir uns articles molt interessants,  en destaco dos: el de la Mariona Masgrau Juanola i el de la Margarida Falgàs Isern. Us permetran reflexionar i replantejar-vos dinàmiques d'aula  sobre com s'ha d'ensenyar a llegir i escriure.

"Llegir i escriure, el desig d’aprendre, el monogràfic de Perspectiva Escolar 368"


Aquí teniu una petita mostra:
Vam convidar la Margarida Falgàs al Sofà de Lectura. Aquell dia vam regalar les màquines als nens i nenes de P-5.
La Màquina "Divertida de Lletra de Pal" amb les instruccions per poder-hi jugar.





divendres, 9 d’agost del 2013

 SENTO...

Us proposo una activitat dins l'àrea d'educació artística,però amb una interdisciplinarietat prou àmplia!


-Treballar per parelles de manera cooperativa amb un objectiu comú: Elaborar una escultura.

-Llegir una cançó on el sentiment de ràbia permeti crear un taller de reflexió creatiu envers aquesta sensació.

-Aturar la lectura abans, durant i després per tal de fomentar l’estratègia lectora de fer-se preguntes sobre el text.

-Canalitzar la sensació de ràbia mitjançant l’art: el fang i la música.

-Fruir mitjançant la lectura d’una cançó.


Alumnes de l'escola Baldiri Reixac de Banyoles
Temporalització:

Una sessió de 45 minuts.

Material:

Cançó
Fang
Material fungible
Música


Competències bàsiques:

Competència comunicativa lingüística i audiovisual.
Competència artística i cultural
Competència d’iniciativa i autonomia persona.

Àrees implicades:

Llengua catalana i literatura
Educació artística: Plàstica i música

Metodologia utilitzada:

Aprenentatge cooperatiu per parelles.


Seqüència de la sessió de treball:

-Individualment llegim la cançó.

-La mestra llegeix la cançó i fa lectura expressiva en veu alta.

-Per parelles han de fer una escultura cooperativa. Cada vegada que toquen el fang no poden parlar i per tant, s’han de posar d’acord abans de modelar-lo. Veureu que la principi els costa, però quan ho aconsegueixen la veritat és que és tot un plaer observar el treball equip.



Aquí teniu una petita mostra de les escultures!



Llibre utilitzat per poder fer l'activitat:

"Què m’està passant?" de Marc Parrot i Eva Armisén. És un llibre que ens parla d’emocions quotidianes com la ràbia, la vergonya o la por, des del punt de vista de qui les està sentint i hi reflexiona.







PENJATS PER LA LECTURA EL DIA DE SANT JORDI!


La meva tasca com a assessora de Llengua em permet treballar en xarxa. El treball en equip és necessari per enriquir-nos i créixer, cap projecte neix de la individualitat, es necessita un conjunt humà que cregui fermament en les possibilitats de cadascú. Amb els bibliotecaris de la Biblioteca Municipal de Banyoles i la tècnica de joventut de l'Ajuntament compartim molts projectes, un d'ells, la "Performance de lectura" que vam tirar endavant per Sant Jordi, un altre dels meus somnis: Que el meu poble no es quedés indiferent davant la lectura, que aquesta sortís al carrer, es fes visible, agafés veu i forma. Gràcies als alumnes de Batxillerat artístic de l'Institut Josep Brugulat i els alumnes de l'aula d'acollida de l'Institut Casa Nostra aquest any va ser possible.
Una petita acció, però amb tants colors i tants implícits!
Moltes gràcies, Judit Romans i Maria Doñate.

Ràdio Banyoles també parla de la Performance
http://www.radiobanyoles.cat/noticia.php?id=9699


Unes fotografies amb vida pròpia: Gràcies Miquel Planas.

Set punts de Banyoles, ulls ben oberts i observar què passa.


Què fan aquests nois a la font de l'Ajuntament de Banyoles? Ostres, estan llegint!!!
Penjats de per la lectura. La gent no només comprant llibres, sinó llegint!!!!




La façana de la llibreria L'Altell amb uns alumnes literalment "Penjats per la lectura".


L'aparador de la botiga Cendra de Banyoles també es va omplir de lectura.

L'espai d'Art Lluís Vilà també va col.laborar en el projecte.
Entreu a la pàgina de La ColActiva!!!

LA COLACTIVA

ELS MINUTS LECTORS


A l'escola Baldiri Reixac juntament amb les tutores de Cicle Mitjà i Superior, hem intentat donar als 30 minuts de lectura diària uns trets propis de centre, tenint present on punxen els nostres alumnes i què podem fer per millorar.

Els nostres Minuts lectors ens han portat a una planificació diària, aquest any ho hem provat en una aula i hem presentat els resultats al claustre. 
Els curs vinent: Més minuts lectors!

“LLEGIR I ESCRIURE AMB SENTIT (…) ÉS LA MILLOR MANERA D'OBRIR LA PORTA I DONAR LA BENVINGUDA ALS QUI CONVIDEM A CRÉIXER DINS LA COMUNITAT DE LECTORS I ESCRIPTORS”                                                         M.FONS


PLANIFICACIÓ DELS 30 MINUTS DE LECTURA DIÀRIA:

- Cada dia quan arriben a l'escola agafen el llibre que volen i comencen a fer una lectura silenciosa i íntima. La mestra també.


-Passats els 15 minuts s'inicia el modelatge ( 15 minuts més ).


Objectius dels Minuts Lectors:


-Millorar la competència lectora dels alumnes.

-Fomentar l’hàbit lector i el gust per la lectura.

-Tenir un model de lectura fluïda (lector expert).

-Implicar-se en el text:  Abans, durant i després de la lectura.

-Saber diferenciar els tres tipus de preguntes: directes, inferencials i reflexives.
-Treballar diferents estratègies lectores.

-Utilitzar diferents textos amb propòsits diversos.

-Gaudir escoltant la lectura dels companys/es i la mestra.

-Participar activament en totes les activitats lectores.
Possible seqüència dels Minuts Lectors:


Dilluns: Lectura en veu alta. (Modelatge de la mestra ) Connexió (Propòsit de lectura ). Treball  abans, durant i després de la lectura. Treball d'una estratègia lectora.

Els alumnes per taules pensen una pregunta (directa, inferencial i reflexiva) del text que ha llegit la mestra.

Dimarts:Padrins de lectura.

Dimecres: Lectura en veu alta d’un company/a.
(Propòsit i es prepara tres preguntes sobre el text).

Dijous: Lectura silenciosa.  (Escollim una frase o una paraula  i  quan acabem la direm en veu alta).

Divendres: Lectura d’un company/a ( Propòsit i es prepara els tres tipus de  preguntes)

ELS PADRINS DE LECTURA: UN MUNT DE SENSACIONS I SENTIMENTS!


Moltes són les escoles que han engegat experiències diverses de Padrins de lectura. Quasi totes les escoles del Pla de l'Estany estan portant a terme aquesta activitat.
Cal tenir present, que a banda dels continguts, allò que realment és bàsic en aquests projectes és l'alta motivació i implicació per part de tots aquells que hi participen i el vincle afectiu i emocional que s'estableix.
Aquest curs 12-13 a l'escola Can Puig i a l'escola Baldiri Reixac hem fet una sessió de formació als padrins de lectura per tal d'explicar-los quin procés segueixen els nens i nenes de primer a l'hora d'aprendre a llegir i escriure. També hem compartit inquietuds, expectatives  dubtes... La veritat és que tots l'hem valorada molt positivament. En aquesta sessió també els hem dit que calia que quan acabessin cada sessió anessin fent un diari de camp anotant totes les experiències i vivències que anaven acumulant. Aquí teniu un petit exemple.
La màgia de compartir aprenentatges!


Implicar-se activament, formar part del procés d'aprenentatge



 Molt més que paraules!
Els fillols també avaluen els seus padrins!

dijous, 8 d’agost del 2013

LA VIDA EN UN LLIBRE

Durant aquest curs a les dues aules de sisè de l'escola Pla de l'Ametller ens han acompanyat més de 20 persones en el projecte: "La vida en un llibre". Aquest  ,que ja vam iniciar el curs 11-12 i aquest any hem acabat de donar-li significativitat,  ens ha permès entendre la utilitat de la lectura en qualsevol professió: Llegir per viure, per formar part activa d'aquesta societat canviant i diversa. 


Els alumnes han escollit les persones que volien que participessin en el projecte i també hi han col.laborat familiars que l'han enriquit encara més. Per parelles han preparat una presentació de cada un dels personatges que ens han acompanyat.



Així podem afirmar: "Sense llibres, no hi ha vida!".


Gràcies a tots els familiars i persones que hi han participat i ens han transmès la importància de la lectura: L'Alcalde de Banyoles, un crític de cuina, un il·lustrador,  un advocat, un piragüista, una metgessa, un locutor de ràdio, un periodista, el conserge de l'escola, la directora d'una escola de dansa, dos cantants de grup Cor de Teatre, pares, mares, germans...
Aquest projecte ens ha permès obrir l'escola a l'entorn, enriquir-se i aprendre de tota la  comunitat educativa. 


Aquí en teniu un exemple. I el curs vinent, més.
Una mare llegint una nota en francès i alemany.
 



Una germana llegint un fragment del seu llibre preferit: Momo


El conserge de l'escola


Un locutor de ràdio Banyoles.


La importància de saber llegir per tal de respectar les normes viàries.



Una metgessa llegint radiografies!

Dos membres del grup Cor de Teatre llegint òpera.


Un advocat llegint una sentència.
El periodista Martí Gironell no ens va poder acompanyar en el projecte la vida en un llibre, però ens va fer arribar un vídeo. Moltes i moltes gràcies, Martí!









LA CAPSA QUE EM FA PESSIGOLLES LA BOCA



La Ginesta és una nena diferent, té una cosa que la fa molt especial: No té boca. El seu somni és poder parlar, que les paraules surtin dels seus llavis.
No ho sabeu que ens agrada tan parlar perquè els llavis es fan pessigolles? A qui no li agraden les pessigolles?
Obrir la capsa de la Ginesta, ens permet gaudir fent pessigolles als llavis, parlar i parlar, perquè així s'aprèn.
Aquest dolç projecte que cal que el curs vinent l'anem construint, s'ha iniciat aquest any a l'escola Can Puig, amb l'objectiu de treballar l'expressió oral amb els nostres alumnes, tan important i tan bàsica a l'educació infantil.




- Afavorir, estimular i orientar els intercanvis verbals entre els nens/es a partir dels objectes que hi ha dins la capsa.
- Donar elements als infants perquè aprenguin a mantenir una conversa.
- Crear contextos que els posin en situació de parlar en català.

ASPECTES METODOLÒGICS I ORGANITZATIUS

Aquesta activitat es fa amb mig grup, és a dir, 12 nens/es de P-4.

Es fan grups de 4/5 alumnes heterogenis on hi hagi diferents nivells de competència oral, que quedi equilibrat. Es presenten els elements que hi ha dins la capsa.
Es buscarà un conte que estigui relacionat amb els objectes que hi ha dins la capsa i serà el fil conductor que marcarà l’ activitat!
La mestra estarà com a observadora i mediadora afavorint l'intercanvi i els diàleg.

Un exemple de conte és la Rínxols d'Or. Dins la capsa hi ha el conte, un plat, un got, coberts, tovallons i estovalles. Primer la mestra explica el conte, sempre en semicercle, una vegada l'ha explicat, la capsa s'obre i es parla dels elements que hi ha dins. Per grups de 4, si pot ser amb diferents nivells de competència oral, se'ls diu que la Ginesta vol que els facin pessigolles la boca i per tant, toca jugar i parlar molt!Cada nen/a té els elements per poder parar la taula, sempre es treballa de manera cooperativa, per grups.



                 

LA GINESTA ENS PORTA EL CONTE DE LA RATETA QUE LLEGIA A L'ESCALETA PERQUÈ LA BOCA ENS FACI PESSIGOLLES!
En aquest cas dins la capsa hi havia el conte ple d'animals i construccions per poder construir per grups una biblioteca d'animals.
La mestra fa els grups per tal que hi hagi diferents nivells de competència oral.



La nostra biblioteca per als animals!

La nostra Ginesta!


I DEL SOFÀ... ALS PESSICS


El curs 2011-12 a l'escola Can Puig vam iniciar "El sofà de lectura". Les valoracions  per part de tota la comunitat educativa implicada van ser molt bones i amb l’objectiu de continuar la tasca a segon de Cicle Inicial el curs 2012-13 hem engegat un nou projecte: Pessics de lectura! El format és una mena de club de lectura, on un pares/mares juntament amb un grup de 4 alumnes parlin d’un text, opinin, es formulin preguntes i busquin respostes.
           
Temporalització: Una vegada al mes. La sessió tenia una durada de 45 minuts.
         L'inici va ser el mes de febrer, hi va haver  5 pessics de lectura.


            Metodologia utilitzada: Treball cooperatiu

            Tècnica: Ensenyament recíproc
            Es fan grups de 4 nens/es amb 1 familiar. Tots tenen una lectura, hi ha un nen/a que comença a llegir, llegeix una part del text que ja estarà marcada. Una vegada finalitzat un altre alumne/a fa una pregunta o més al company/a del costat sobre allò que s’ha llegit. El nen/a respon la pregunta. L’últim nen del grup preveu que passarà en el text.  Es continua la lectura. Una vegada finalitzada, s’estableix un diàleg sobre què tracta el text, què passa, si ens ha agradat per què?...

            Logística:

            1.Es varen fer unes sessions prèvies abans de començar el projecte de formació per entendre millor la metodologia utilitzada i el treball. Els pares/mares van tenir totes les lectures prèviament.

            2.Es van trobar 6 pares/mares per aula.


            3.Tipus de lectures: Adequades a l’edat dels alumnes, que els van permetre establir un diàleg amb l’adult i els companys/es i fer-se preguntes del text. Les lectures proposades van ser sobretot d’educació emocional i de valors.

            4.Lloc:Els pessics de lectura es van fer dins l’aula i la mestra sempre va coordinar i organitzar el projecte.


            5. Reunió per explicar el projecte
            * Una primera amb les tutores.
            * Una altra amb els pares, finals de gener o principis de febrer, per començar a finals de febrer el projecte.


Objectius del projecte:

Potenciar el treball cooperatiu mitjançant la lectura de textos i a partir de la tècnica de l’ensenyament recíproc.

Millorar la competència lectora dels nostres alumnes a partir de lectures.

Treballar diferents estratègies lectores que millorin l’hàbit lector dels nens i nenes de segon.

Establir vincles escola-família a partir de la col.laboració dels pares/mares en el projecte: Pessics de lectura.

Millorar l’escola activa dels nostres alumnes.

Passar una estona agradable juntament amb un pare/mare llegint i fent preguntes i anticipant allò llegit.

Continguts:

-L’aprenentatge cooperatiu.

-L’ensenyament recíproc com a tècnica per a potenciar la competència lectora dels nens i nenes.

-Les estratègies lectores: Fer-se preguntes, formular hipòtesis, fer inferències i recapitular.

-Utilització de diferents tipus de preguntes: literals, inferencials i reflexives.

-L’escolta activa com a eina bàsica per a la comprensió dels textos.


Competències bàsiques incloses en el projecte “Pessics de lectura”.

-Competència lingüística i audiovisual:

            -Competència oral.
            -Competència lectora.

-Competència social i ciutadana.

-Competència d’aprendre a aprendre.

-Competència d’autonomia i iniciativa personal.


I el curs vinent... CLUB DE LECTURA A 4T DE CICLE MITJÀ!!!!

"La modernitat és exigent: no eliminarem les dificultats que vivim amb simples disposicions cosmètiques. Com cada època de la nostra història, exigeix constructors".

                       Philippe Meirieu (2009:117) 
No us perdeu el vídeo, gràcies Clara Martinell.

Un pessic... i molta lectura!!!!

Això sí que és ensenyament recíproc!